Ett säkert badrum

Badrummet är ett mycket utsatt rum i hemmet. Till att börja med måste rummet hålla helt tätt för att undvika vatten- och fuktskador. Men på grund av de material vi vanligtvis använder händer det även att folk halkar och skadar sig i badrummet. Säkerheten i detta rum är således något man måste tänka på i mer än ett avseende.

Tittar vi först på olycksriskerna med att halka i badrummet är detta något som drabbar många varje år. Har man tur kommer man lindrigt undan, men varje år är det fortfarande en hel del som på grund av en olycka i badrummet behöver akut sjukvård. När ett badrum renoveras är det mest vanliga att vi skaffar kakel till väggarna och klinker till golvet.

Vill man gardera sig för dessa olyckor kan det vara smart att antingen leta upp halkfria plattor eller helt enkelt välja ett annat material. Halkfria plattor har en skrovligare yta som foten får bättre grepp på även när de är våt. Har man dock vanliga plattor i badrummet kan det vara värt att investera i en duschmatta man kan lägga ned i duschen eller badkaret för att minska halkrisken. Barn och äldre löper statistiskt större risk för halkskador. Den andra aspekten av säkerheten i badrummet är som sagt vatten- och fuktskador.

För att dessa inte ska bli ett problem är det först viktigt att badrummet byggs och renoveras enligt etablerade branschregler. En del i detta är att se till att man har god ventilation i badrummet. Men det måste även underhållas och inspekteras regelbundet. Upptäcker man sprickor i golv eller vägg kan detta vara ett tecken på att tätskiktet har skadats och måste då åtgärdas omgående. Sedan är det viktigt att inte borra hål i kaklet och tätskiktet för att sätta upp saker och ting i badrummet.

Ett mycket bättre alternativ är att använda ett lim som fäster bra på keramik. Vill man i framtiden ta bort eller byta ut det man satt upp kan man skära bort limmet med pianotråd.