Säkerhet i bostadsrätten

Många väljer bostadsrätt, alltså att köpa en lägenhet, istället för att köpa en villa. Det beror på flera saker men en av de vanligaste är att i större städer finns få villor nära stadskärnan och de som finns är extremt dyra. När du ska köpa en bostadsrätt är det flera saker att tänka på.

Undersök föreningen

Du ska alltid ta tiden att undersöka föreningen som styr och äger bostadsrättshuset. Det intressantaste att ta del av är deras ekonomi. Är den stark och stabil blir lägenheten genast mycket mer intressant. Skakig eller dålig ekonomi kan leda till höjda avgifter för de boende. Här får du bra råd vad du ska titta på i ekonomin och vad du inte vill hitta i deras årsredovisningar. Drömlägenheten kan bli en mardröm om föreningen inte sköter sina pengar. Prata gärna med andra i huset och fråga vad de tycker om föreningen. Har de varit lätt att göra med, får man ändra saker i lägenheterna och liknande. Även om du äger lägenheten så behöver du fortfarande följa föreningens regler, så en god förening kommer att göra ditt nya hem trevligare och mer lättsamt.

Besikta lägenheten

Det spelar ingen roll om lägenheten står som ”helrenoverad” eller ”säljs i befintligt skick”, du ska ändå besikta den med en erfaren besiktningsperson. Det finns några fel som du ska titta efter när du besiktar lägenheten: badrummet, konstruktionen, köket, elen och ventilationen. Om lägenheten har byggts om kan ventilationen har ändrats eller blivit dålig, elen kanske inte är korrekt utförd, badrummet kan lida av bakfall eller felmonterade golvbrunnar eller så har en tidigare boende rivit en vägg som var bärande. Sådana fel kan kosta dig mycket pengar senare men om det uppdagas innan köpet har du möjligheten att få ned priset eller få med i kontraktet att du inte ansvarar för dessa fel.