Säker el i huset

När du köper ett hus som inte är ett fullkomligt renoveringsobjekt, förväntar du dig att att allting ska fungera. Det blir genast en besvikelse när lampor inte går att tända eller ännu värre, om det slår gnistor ur uttagen. Om taket är helt, är nästa steg att att undersöka elen i hemmet och se till att den är säker.

Jordat

I Sverige behöver inte alla el i hemmet vara jordad, om de är byggda eller renoverade innan 1994. Uttag till lampor och uttag i vanliga rum kan därför vara ojordade, men annars borde alla uttag och strömbrytare i huset vara jordade. Så fort vi för vatten och el nära varandra gäller det att ta alla säkerhetsåtgärder men idag är det ovanligt och olämpligt att blanda jordade och ojordade uttag. I äldre hus ska du alltid kontrollera att elen är jordad i badrum, tvättstuga, kök och på toaletter.

Bra lampor

Skippa de billiga lamporna eller de som säljs begagnade på nätet. Om du köper en antik lampa ska du alltid dra nya kablar och de måste du be en elektriker göra om det handlar om en fast installation. Det lättaste är att köpa lampor från en kvalificerad butik som har kunskapen om installation, val av armaturer och ljuskällor samt kan de rådgivning om vilka lampor du borde ha var i hemmet.

Elbesiktning

Vid ett nytt husköp kan du betala för att få en elbesiktning. En behörig elektriker kommer då hem till dig och går igenom alla el. De som leker med el själv brukar sällan vara villig att berätta om det, men en elektriker kan se när något är gjort rätt eller inte. Du får även ett förslag på en åtgärdsplan där elen kan förbättras eller där den rent av är farlig.